کتاب مهندسی دوباره شرکت ها

کتاب مهندسی دوباره شرکت ها

فهرست مطالب :

اطلاعات شناسنامه‌ای کتاب

  • عنوان کتاب (به زبان فارسی): مهندسی دوباره شرکت‌ها (منشور انقلاب سازمانی)
  • عنوان کتاب (به زبان انگلیسی): Reengineering the corporation (A manifesto for business revolution)
  • نام کامل نویسنده: مایکل همر – جیمز شامپی
  • نام کامل مترجم: عبدالرضا رضایی‌نژاد
  • نام انتشارات: موسسه خدمات فرهنگی رسا
  • تعداد صفحات: ۳۰۷

معرفی نویسنده

Dr. Michael Hammer

مایکل همر در سال ۱۹۹۰ اندیشه مهندسی دوباره را به جهان عرضه نمود و پایه‌گذار حرکتی شد که دنیای کسب و کار را زیر و رو کرده است. نخستین کتاب او (مهندسی دوباره – منشور انقلاب سازمانی) به صورت پرفروش‌ترین کتاب سال ۱۹۹۴ در جهان درآمد و در مطبوعات تخصصی با عنوان‌های «بهترین‌ و مستدل‌ترین کتاب مدیریت دهه اخیر»، بسیار قابل اعتماد و موثر و خردمندانه از آن یاد شده است.

پیشگفتار

سال‌ها پیش که دانش آموزی در دبیرستان شاهپور اهواز را آغاز نموده و با درسی با عنوان شیمی آشنا شدم از «شادروان محمدی» دبیرمان پرسیدم: «آقا، با ویژگی‌هایی که برای این درس برشمردید آیا پس از چند سال ما هم می توانیم کار و کشف تازه‌ای در زمینه شیمی بکنیم؟» با نگاهی از آن دست که میدانید! و لبخندی صمیمانه  فرمودند: «پسرم، این چیزهائی که ما در دبیرستان می‌خوانیم مال دوره  لاوازیه است.» آن‌روزها چیزی از این پاسخ دستگیرم نشد، ولى با گذشت زمان و آگاهی‌های بیشتر، منظور آن بزرگوار را دریافتم. در آن شرایط و روزگار منابع ما در زمینه دانش‌های نو بسیار اندک، کهنه و بیشتر از اعتبار و توان افتاده بودند. من با خود پیمان بستم که هرگاه: بتوانم برخلاف این جریان شنا کرده و بکوشم تا در موضوع‌های مورد علاقه و کار و آموزشم همواره به تازه‌ها دسترسی یافته و آنها را با دیگران در میان بگذارم.

دانش مدیریت نوین عمری کوتاه و کمتر از یک سده دارد، ولی در همین دوره کوتاه با دگرگونی‌ها و تحول شگرفی همراه بوده است که همچنان ادامه دارد. بنابراین شایسته است تا دانشگاه‌ها و مراکز علمی و حرفه‌اي مدیریت، همواره و با شتاب خود را با این دگرگونی هماهنگ و همراه نموده و پیوسته تازه ترین‌ها را در اختیار دانشجویان و پژوهندگان این راه قرار دهند.

چنین کاستی‌هائی ویژه کشور ما نیست و در پیشرفته‌ترین کشورهای صنعتی هم وجود دارد. پیتر دراکر نویسنده نامدار اقتصاد و مدیریت می‌گوید و در جامعه فراسوداگری، اینک شاهین ترازو بیشتر به سود کارکنان فرهیخته متمایل شده است. با این وصف هیچیک مراکز آموزشی، حتی در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترای مدیریت، در زمینه تجهیز دانشجویان به مهارت‌های ابتدائی که بتواند آنها را به اعضاء مؤثری در سازمان تبدیل کند، کوششی بعمل نمی‌آورند…»

مراکز دانشگاهی و علمی ایران نیز متأسفانه تاکنون همچنان بیشتر به نظریه‌های فردریک تیلور، هنری فایول، و ماکس وبر چسبیده و آنها پایه کار و برنامه‌ریزی درسی قرار می‌دهند. ولى همه آنهائیکه توانی‌های دارند باید در راه ادای دین به هم‌میهنان و فارسی زبانان، آخرین دست‌آوردها را در تمام زمینه‌ها فراهم نموده و در قالب نگارش و یا برگرداندن به این زبان شیرین و توانمند عرضه نمایند.

کتاب مهندسی دوباره شرکت‌ها – منشور انقلاب سازمانی، نخستین اثری است که اندیشه «فرایندگرائی» را بجای نظریه کهن و از توان افتاده «وظیفه گرائی» و تقسیم کار آدام اسمیت بما شناسانده و پس از دو سده بحق انقلابی در سازماندهی و اداره «کار» بوجود آورده است. نویسندگان خود در آغاز کتاب به معرفی آن پرداخته­‌اند.

امیدوارم این برگ سبز بدرگاه همه دانش پژوهان؛ مدیران ارجمند و سختکوش ایرانی، استادان گرانقدر و دانشجویان عزیز رشته‌های مدیریت، پذیرفته شده و بکار آید. با حافظ آسمانی خود هم آوا شویم که:

بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم

فلک را سقف بشکافیم و «طرحی نو» در اندازیم

سخنی با خوانندگان

چاپ نخستین کتابی که در دست دارید، در سال ۱۹۹۳ بیرون آمد. و بزودی در شمار پرفروش‌ترین کتاب سال‌های اخیر قرار گرفت. کتاب «مهندسی دوباره شرکت‌ها – منشور انقلاب سازمانی» بیش از شش ماه در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های غیرداستانی مجله نامدار نيويورک تایمز جای داشت، امری که در مورد کتاب‌های مدیریت و بازرگانی بی‌سابقه می‌باشد. کتاب در مدت کوتاهی به چهارده زبان دیگر نیز برگردانده شده و در آن کشورها نیز با چنان اقبالی روبرو بوده است.

 بهنگام نگارش این کتاب هنوز عنوان «مهندسي دوباره» کمتر شناخته شده و رایج بود. ولی اینک چنین نیست؛ صدها هزار نفر که کتاب را خریده و خوانده‌اند، اکنون با مفهوم و اندیشه «مهندسی دوباره سازمان­ها» و اهمیت آن آشنا شده‌اند. روشن است که پذیرش صمیمانه کتاب مایه افتخار و خوشنودی فراوان ما گردیده، و جرقه حرکتی که در نتیجه این نوشته‌ها بچشم می‌خورد مایه دلگرمی بیشتر است. شرکت‌های بی‌شماری نیاز خود به مهندسی دوباره کارهایشان را دریافته و این راه دشوار و پرزحمت را آغاز کرده اند و بیشتر آنها از  دست آوردهایشان خوشنود هستند. بنابراین ما از راهی که نموده‌ایم پشیمان نبوده و شکایتی نداریم ولی یک نکته برایمان بسیار مهم است. درحالیکه از پذیرش اندیشه خود و همراهی با ان خوشنود می‌باشیم، از بکارگیری نادرست و نابجای «مُهندسي دوباره) نگرانیم. اینک از موضوع بگونه بخشی از گفتگوهای روزمره نشریات بازرگانی، رادیو، اخبار و نمایش‌های تلویزیونی، مصاحبه‌ها، و حتی پلکانی برای تبلیغ پاره‌ای از کالاها و خدمات بهره‌گیری می‌شود. متأسفانه گروه بزرگی از مردم که این عبارت را بکار می‌برند، معنی درست آنرا نمی‌دانند. در نتیجه امروزه اندیشه‌های نیمه درست و گاهی بی‌معنای فراوانی زیر عنوان «مهندسی دوباره» انتشار می‌یابد. امیدواریم که چاپ تازه و دیگر چاپ‌های این کتاب به اصلاح این امر کمک کند. از این فرصت بهره گرفته و دو نکته را که مورد نظر بیشتر خوانندگان نیز بوده است یادآوری می‌کنیم. نخست اینکه به ما خرده می‌گیرند که لحن کتاب جنبه مژده‌دهی کتاب مقدس را دارد. باید اذعان کنیم که ما بهنگام نوشتن و سخن گفتن از «مهندسی دوباره» بسیار گرم و جدی هستیم. زیرا بنظر ما «مهندسی دوباره» یکی دیگر از روش‌های بهینه‌سازی کار نیروهای عملیاتی سازمان نیست، بلکه تنها راه چاره‌ای است که در میان نجات شرکت‌ها و حتی کلی اقتصاد کشور، و بحران و نابودی وجود دارد. در چنین شرایطی بی‌طرف نشستن دشوار است و از بابت لحن گفتار خود پوزش می خواهیم. نکته دوم اینکه پاره‌ای از خوانندگان به ما گوشزد کرده‌اند که نه تنها کتاب را خوانده بلکه آنرا پژوهش و موشکافی کرده‌اند. امید ما نیز بهنگام نگارش کتاب مهندسي دوباره شرکت‌ها همین بوده است. بنظر ما، کتاب از آن دست نوشته‌هایی نیست که یکبار خوانده شده و پس از آگاهی از اندیشه‌های طرح شده در گنجه کتاب‌ها جای گیرد. شناخت و درک اندیشه‌های اساسی و نو «مهندسی دوباره»، قدم نخستین است، و پیشرفت در آن نیازمند به بررسی و توجه دقیقی و از نزدیک به روشهای گسترده اجرای مهندسی دوباره می‌باشد. ما امیدواریم که تا رسیدن به آن مرحله بارها به این کتاب مراجعه و بخشهای لازم را مطالعه نمایید.

مایکل هومر – جمیز شامپی

دانلود فهرست کتاب مهندسی دوباره شرکت‌ها

eBPM در شبکه های اجتماعی