لوگوی سایت ebpm
معرفی کتاب “خودآموز ساخت فرایند توسط نرم افزار مدیریت فرایند بیزاجی”
cam1-min

معرفی کتاب “خودآموز ساخت فرایند توسط نرم افزار مدیریت فرایند بیزاجی”

در این مقاله به چه مواردی پرداخته ایم ؟؟

در اینجا قصد داریم به معرفی کتاب “خودآموز ساخت فرایند توسط نرم افزار مدیریت فرایند بیزاجی” که در سال 1401 تالیف شده است بپردازیم.
با عنایت به افزایش اقبال سازمان ها و شرکت هایی که در زمینه مدیریت فرایندها فعالیت دارند به استفاده از نرم افزار مدیریت فرایند بیزاجی، این کتاب بر اساس نیاز احساس شده جهت ایجاد منبعی که به صورت ساده و روان ساخت فرایند را در این نرم افزار را به علاقه مندان آموزش دهد، تالیف شد. این کتاب توسط مهندس صادق رسولی که در حال حاضر دانشجوی دکتری مدیریت فناوری اطلاعات در دانشگاه شهیدبهشتی می باشند و تجربیات خوبی در مدیریت و پیاده سازی سامانه های مبتنی بر این نرم افزار دارند، تالیف شده است. در این کتاب در هشت فصل به مطالب زیر پرداخته شده است:
فصل اول: مدلسازی فرایند
فصل دوم: مدلسازی داده
فصل سوم: ساخت فرم
فصل چهارم: قوانین کسب و کار
فصل پنجم: تخصیص فعالیتها به کاربران
فصل ششم: ساخت زیر فرایند
فصل هفتم:تعدادی از قابلیتهای نرم افزار
فصل هشتم: انتشار فرایند
فهرست مطالب کتاب به شرح فایل زیر است:
در ادامه صفحه ای از فصل چهارم کتاب قرار داده شده است:
جهت تهیه کتاب می توانید به سایت انتشارات سیمای قلم (https://simayeghalam.com) مراجعه نمایید.

فهرست کتاب

دراین مطلب صفحاتی از کتاب را مشاهده میکنیم
یک صفحه از کتاب (1)

eBPM در شبکه های اجتماعی

دوره آموزشی رایگان

دوره مدیریت فرآیند کسب و کار

تصویر معرفی بیزاجی

نقشه راه آموزش و تحلیل کسب و کار

بهره‌برداری و اجرای موفق مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار به عنوان رویکردی مدیریتی، نیازمند شناخت سابقه و همچنین آموزش گام به گام مفاهیم به کارکنان سازمان، به‌منظور ایجاد و گسترش فرهنگ سازمانی فرایندگرا در این حوزه می‌باشد. در پروژه‌های مدیریت فرایند دوره‌های عمومی و تخصصی برگزار و از این طریق کمیته راهبری مدیریت فرایند تشکیل می‌شود. از عناوین مهم در دوره‌های عمومی میزان توجه مدیران به فرایندهای سازمانی، دستاوردهای مدیریت فرایند، تاریخچه تخصص‌گرایی، وظیفه‌گرایی، فرایند و فرآیندگرایی، مهاجرت از سازمان وظیفه‌گر به فرایندگرا، مهندسی مجدد فرایندهای کسب‌وکار (BPR)، تاریخچه مدیریت فرآیند کسب‌وکار (BPM)، چرخه عمر مدیریت فرآیند کسب‌وکار، مدل‌های مرجع فرآیندی نظیر APQC وSolution Composer، طبقه‌بندی و گروه‌بندی فرآیندها، انواع فرآیند و غیره می‌باشد.

در دوره تخصصی آموزشی، یکی از زیرساخت‌های اجرای پروژه‌های مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار یعنی مدلسازی فرآیند ارایه می‌گردد. مدلسازی فرایندها به منظور ایجاد زبانی مشترک بین ذینفعان و تحلیل‌گران برای فهم اجزای تشکیل دهنده فرآیند استفاده می‌شود. یادگیری و شناخت عناصر تشکیل‌دهنده زبان‌های مدلسازی فرآیند به عنوان یکی از الزامات اجرا و پیاده‌سازی فرآیندها در سازمان‌ها ضروری و اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. برای مدلسازی فرآیندها زبان‌های متنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرد از جمله Basic Flowchart ، EPC و BPMN. زبان مدلسازی BPMN به عنوان یکی از پرکاربردترین زبان‌ها در مدلسازی فرآیند و همچنین پشتیبانی ابزارهای گوناگون از این زبان استاندارد، آموزش داده خواهد شد.

برای ترسیم نقشه‌های فرآیندی با استفاده از زبان‌های مدلسازی در بستر فناوری اطلاعات و همچنین تدوین سایر مستندات فرآیندی از ابزارهای گوناگونی می‌توان بهره برد. برخی از ابزارهای این حوزه نظیر Microsoft Visio صرفا امکان ترسیم مدل‌های فرآیندی را فراهم می‌آورند لیکن برخی از نرم‌افزارهای موجود نظیر Visual Paradigm یا Bizagi modeler بر اساس استانداردهای مدلسازی و ارائه ابزارهای تحلیلی نظیر ماتریس RACI و شبیه‌سازی فرآیندها، زمینه تحلیل فرآیندها را برای کاربران خود فراهم خواهند آورد. لذا آموزش و شناخت صحیح از نحوه بهره‌برداری از این ابزارها نیازی ضروری برای تحلیل‌گران کسب‌وکار خواهد بود.

تحلیل و مستندسازی فرآیندها صرفا حل کننده مشکلات فرایندی سازمان‌ها نخواهد بود و برای بهره‌گیری و تضمین اجرای تحلیل و بهبودهای صورت گرفته، می‌بایست هر یک از فرآیندها در بستر فناوری اطلاعات پیاده‌سازی گردد. یکی از ابزارهای بروز و پرطرفدار در حوزه مدیریت فرآیندهای کسب‌وکار یا BPMSها هستند. این ابزارها با هدف یکپارچه‌سازی سیستم‌های نرم‌افزاری فعال در سازمان‌ها و با رویکرد تولید زیرسیستم‌ها فرآیندمحور طراحی شده‌اند و این امکان را برای سازمان‌ها فراهم خواهند آورد تا فرآیندهای خود را با کمترین سطح کدنویسی و با بهره‌گیری از نیروهای متخصص در حوزه‌های مدیریتی، تولید و راه‌اندازی نمایند.

نتایج حاصل از مدلسازی، تحلیل، اجرا و پیاده‌سازی فرآیندها در هر سازمان با تغییر و تحولات کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت در قالب گزارشات مربوط به فعالیت‌ها و فرآیندهای فعال در سازمان قابل رویت خواهد بود. لذا طراحی داشبوردهای اطلاعاتی که شامل گزارش‌ها و نمودارهای نمایش‌دهنده داده‌ها و اطلاعات خروجی فرآیندها و همچنین متغیرهای و شاخص‌های فرایندی نظیر زمان می‌باشد نیز یکی از ضروریات مورد نیاز مدیران ارشد، میانی و حتی کارشناسان بهره‌بردار از فرآیندها می‌باشد. لازم به ذکر است نحوه طراحی و نمایش این گزارش‌ها و داشبوردهای اطلاعاتی می‌تواند گویای عملکرد مناسب فرآیندها در سازمان باشد بنابراین تخصص و توانمندی در نحوه صحیح طراحی این موارد بسیار با اهمیت خواهد بود.

آخرین اخبار و مقالات