جریان فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL
فرایند مدیریت تغییر یک فرایند بسیار حیاتی است که در سازمانها اهمیت زیادی دارد. بنابراین، موکدا توصیه میشود که از بهترین روشهای استفادهشده در جهان برای مدیریت سیستمهای فناوری اطلاعات استفاده شود. به عبارت دیگر، از یک جریان فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL استفاده کنید.
ITIL (کتابخانه زیرساخت حوزه فناوری اطلاعات) یک موسسه انگلیسی است که بهترین روشها و رویههای حوزه فناوری اطلاعات را از سراسر جهان تجمیع و منتشر میکند.
اما قبل از ورود به جزئیات این فرایند میبایست، درک بهتری از مفهوم مدیریت تغییر داشته باشیم.
مدیریت تغییر چیست؟
مدیریت تغییر یک حوزه تخصصی برای مدیریت خدمات فناوری اطلاعات است.
هدف مدیریت تغییر این است که مناسبترین روشها همراه با رویههای استاندارد برای کنترل مؤثر و سریع همه تغییرات مورد استفاده قرار گیرد. هدف این کار، کنترل زیرساخت فناوری اطلاعات برای به حداقل رساندن تأثیر هر رویداد است.
نیاز به تغییر در زیرساخت فناوری اطلاعات ممکن است در واکنش به مشکلات داخلی یا الزامات خارجی مانند، تغییرات قانون گذاری بوجود بیاید. از سوی دیگر، این تغییرات میتوانند حاصل جستجوی فعالانه برای افزایش کارایی و اثربخشی در سازمان باشند.
جریان فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL
جریان فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL بهطور کامل شامل یک محدوده کاری میباشد که به شش مسیر تقسیم میشود، که در ادامه تشریح گردیدهاند.
۱. آغازگر تغییر (درخواستکننده تغییر)
هر عضوی از شرکت میتواند فرایند تغییر را آغاز کند. در حالت مطلوب میبایست درخواست کننده تغییر، فردی آموزشدیده باشد زیرا اطلاعات ارائه شده توسط درخواست کننده می تواند، برای مدیر تغییر مناسبتر از هر فرد دیگری باشد و به راحتی توسط ایشان ادراک گردد.
۲- هیئت مشاوران تغییر اضطراری
این هیئت که بعضیها آن را هیئت مشاوران کمیته تغییر اضطراری مینامند، بخشی از هیئت مشاوران تغییر هستند (مراجعه به پایین). از این هیئت برای تصمیمگیری در مورد تغییرات اضطراری که تأثیر زیادی بر خدمات فناوری اطلاعات دارند، کمک گرفته میشود. اعضای این گمیته را میتوان بسته به ماهیت تغییری که رخ میدهد انتخاب کرد.
۳- هیئت مشاوران تغییر
متشکل است از گروهی از کارمندان که مدیر تغییر را در زمینه تحلیل و تصمیمگیری یاری می نمایند. این کمیته از اعضایی از حوزههای مختلف شامل همه حوزههای فناوری اطلاعات، برخی حوزههای کسبوکار و در صورت لزوم، اشخاص ثالث و تأمین کنندگان تشکیل شدهاست.
۴. مدیر تغییر
در زمینه مدیریت تغییر در استاندارد ITIL، مدیر تغییر، چرخه عمر همه تغییرات را کنترل میکند. وظیفه اصلی آنها ایجاد تغییرات مثبت با حداقل اختلال در خدمات فناوری اطلاعات است. برای تغییرات قابلتوجه، مدیر تغییر باید از هیات مشورتی تغییر مجوز بگیرد.
۵. اعمال کننده تغییر
این فرد تحلیلگری است که وظیفه مستندسازی، برنامهریزی، اجرا و آزمایش تغییرات را برعهده خواهد داشت.
۶- اجراکننده
یک کارمند یا تیمی که تغییر در حوزه تولید و عملیات را اجرا و پیادهسازی میکند.
جریان فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL را به صورت کلی میتوان اینگونه تشریح نمود:
جزئیاتی در مورد جریان فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL
با توجه به اینکه این فرایند یک فرایند پیچیده شامل ۶ مسیر متفاوت میباشد، در حال حاضر تمرکز را تنها بر روی مسیری که به مدیر تغییر مرتبط است خواهیم گذاشت.
- پس از دریافت درخواست از درخواست کننده تغییر، مدیر تغییر میبایست موضوع تغییر را بررسی نموده و اولویت تغییر را تعیین نماید.
- سپس تغییرات مربوطه توسط مدیر تغییر به هیئت مشاوران تغییر اطلاع رسانی می گردد و جلسههایی منظم را با آنها برگزار نموده تا مطمئن شود که همه تغییرات به درستی مورد توجه قرار گرفتهاند.
- پس از تأیید تغییرات، هیئت مشاوران تغییر، به اعمال کننده تغییر اطلاع میدهد که تغییرات را اعمال نموده و آنها را برای آزمایش ارسال نماید.
- پس از انجام آزمایشها، مدیر تغییراجازه اجرای آنها را صادر نموده و به همه کسانی که از آن تاثیر میپذیرند اطلاعرسانی مینماید.
این بخشی از کل فرایند مدیریت تغییر در استاندارد ITIL میباشد.
[…] جریان فرایند مدیریت تغییر ITIL […]