ماتریس CRUD
در مقاله ماتریس crud از وبسایت اموزشی و خدمات حوزه کسب و کار ، به بررسی دقیق و جامع مفهوم ماتریس CRUD میپردازیم . پیشنهاد میشود در کنار مقاله ماتریس CRUD مقاله ماتریس ریسی را نیز مطالعه کنید.
CRUD به چه معناست؟
با وجود اینکه crud معمولاً /krʌd/یا همان کراد تلفظ میشود، CRUD یک کلمه نیست. بلکه crud مخفف کلمات Create، Read، Update و Delete یا Destroy میباشد. ماتریس CRUD ابزاری است که ما از آن، برای سازماندهی عملیاتهای مختلفی که برنامهها میتوانند بر روی دادهها انجام دهند، استفاده میکنیم.
ماتریس کراد از جدولی تشکیل شده است که در آن موجودیتهای مختلف داده در امتداد یک محور و عملیات CRUD در امتداد محور دیگر قرار میگیرند. هر تقاطع در ماتریس نشان میدهد که آیا میتوان یک عملیات خاص را روی یک موجودیت داده خاص انجام داد یا خیر.
برای مثال، اگر یک فروشگاه آنلاین داریم، یک ماتریس CRUD میتواند به ما کمک کند تا عملیاتهای مختلفی را که میتوانیم روی دادههای مشتریان خود انجام دهیم، سازماندهی کنیم. به عنوان مثال، میتوانیم، مشتریان جدیدی ایجاد کنیم (ایجاد)، اطلاعات آنها را بخوانیم (خواندن)، آدرس آنها را به روز کنیم (بهروزرسانی) و حساب آنها را حذف کنیم (حذف).
در این مقاله، ما به شما نشان خواهیم داد که CRUD به چه معناست، و اصطلاحات فردی به چه معنا هستند و چه کاری انجام میدهند و کاربرد آن در کجاست. همچنین ما به شما نشان خواهم داد که چگونه عملیات ایجاد، خواندن، بروزرسانی و حذف در دنیای واقعی کار میکند.
یکی از ابزارهایی که میتوان برای تحلیل فرایندهای اجرایی استفاده کرد، بهرهگیری از تحلیل گردش فرمها با استفاده از ماتریس CRUD است. در هر Task یکی از وضعیتهای شکل مقابل برای فرم در نظر گرفته میشود.
CRUD چیست؟
CRUD به چهار عملیات اساسی اشاره دارد که یک نرمافزار باید قادر به انجام آن باشد که عبارت اند از: ایجاد، خواندن، بروزرسانی و حذف که در ادامه همه این موارد را بررسی خواهیم کرد.
در چنین برنامههایی، کاربران باید این امکان را داشته باشند که داده ایجاد کنند، با خواندن دادهها به دادههای موجود در رابط کاربری دسترسی داشته باشند، دادهها را بروزرسانی یا ویرایش و یا دادهها را حذف کنند.
در برنامههای کاربردی کامل، برنامههای CRUD از 3 قسمت تشکیل شده است، که عبارت است از: یک API (یا سرور)، یک پایگاه داده و یک رابط کاربری (UI).
ApI حاوی کد و روش است، پایگاه داده ذخیره میکند و به کاربر در بازیابی اطلاعات کمک میکند، در حالی که رابط کاربری به کاربران کمک میکند تا با برنامه تعامل داشته باشند.
میتوانید با هر یک از زبانهای برنامه نویسی موجود، یک برنامه CRUD بسازید و نیازی نیست که برنامه خاص و ویژهای باشد، همچنین میتوانید که یک برنامه CRUD با جاوا اسکریپت نیز بسازید.
در واقع، برنامهای به شما نشان خواهم داد که چگونه عملیات ایجاد، خواندن، بروزرسانی و حذف کار میکند، با جاوا اسکریپت ساخته شده است.
هر حرف در مخفف CRUD یک روش درخواست در HTTP مربوطه دارد.
- Create
آیا اطلاعات یا فرمی ایجاد میشود؟
- Read
آیا در این مرحله اطلاعات یا فرمی خوانده میشود؟
- Update
آیا اطلاعات یا فرمی به روزرسانی میشود؟
- Delete
آیا اطلاعات یا فرمی حذف میشود؟
عملیات CREATE در ماتریس کراد چیست و چگونه کار میکند؟
در CRUD، عملیات CREATE یک عملیات ایجاد است و طبق انتظار کاری را که از نامش پیداست انجام میدهد. در نهایت این مرحله به معنای ایجاد یک ورودی است، حال این ورودی میتواند یک حساب کاربری، اطلاعات کاربر، یک پست یا یک کار باشد.
همانطور که قبلاً اشاره کردم، پروتکل HTTP که عملیات CREATE را پیادهسازی میکند، روش POST است.
در یک پایگاه داده SQL، ایجاد به معنای INSERT است. در یک پایگاه داده NoSQL مانند MongoDB، شما با متد insert عملیات CREATE را پیش میبرید.
در یک رابط کاربری، عکس زیر مثالی است که نحوه عملکرد عملیات CREATE را نشان میدهد:
عملیات READ در ماتریس crud چیست و چگونه کار میکند؟
عملیات READ به معنای دسترسی به ورودیها یا ورودیهای UI است. یعنی دیدن آن. در این مرحله باز هم، ورودی میتواند هر چیزی باشد، از اطلاعات کاربر گرفته تا پستهای رسانههای اجتماعی و موارد دیگر.
این دسترسی میتواند به معنای دسترسی کاربر به ورودیهای ایجاد شده، بلافاصله پس از ایجاد آنها یا پس از جستجوی آنها باشد. بخش جستجو به این منظور اجرا میشود که به کاربر اجازه میدهد تا ورودیهایی را که نیاز ندارد فیلتر کند و حالت شخصیسازی بیشتر داشته باشد.
پروتکل HTTP که عملیات READ را پیادهسازی میکند، متد GET است.
در پایگاه داده SQL، خواندن به معنای انتخاب یک ورودی است. در پایگاه داده NoSQL مانند MongoDB، شما با متد find یا findById این بخش را پیش خواهید برد.
در یک رابط کاربری، عکس زیر مثالی است که نحوه عملکرد عملیات READ را نشان میدهد:
عملیات بروزرسانی چیست و چگونه کار میکند؟
UPDATE عملیاتی است که به شما این امکان را میدهد که دادههای موجود را تغییر دهید و یا آنها را بروزرسانی نمایید. به عبارتی این مرحله به معنی ویرایش دادهها میباشد.
برخلاف عملیات READ، عملیات UPDATE دادههای موجود را با ایجاد تغییراتی در آن پیش میبرد. PUT و PATCH پروتکلهای HTTP هستند که بسته به آنچه نیاز دارید، میتوانید عملیات UPDATE را با آنها پیادهسازی کنید.
تفاوت این دو پروتکل در آن است که وقتی میخواهید کل ورودی بروزرسانی شود، باید از PUT استفاده شود و اگر نمیخواهید کل ورودی اصلاح شود، باید از PATCH استفاده کنید.
در پایگاه داده SQL، شما از UPDATE برای بروزرسانی یک ورودی استفاده میکنید. همچنین در یک پایگاه داده NoSQL مانند MongoDB، میتوانید یک ویژگی بروزرسانی را با متد findByIdAndUpdate پیادهسازی کنید.
در یک رابط کاربری، عکس زیر مثالی است که نحوه عملکرد عملیات UPDATE را نشان میدهد:
عملیات DELETE چیست و چگونه کار میکند؟
حذف به معنای خلاص شدن از شر یک ورودی از UI و پایگاه داده است. به عبارتی این مرحله به معنی حذف دادهها میباشد. DELETE پروتکل HTTP برای اجرای عملیات DELETE است. در پایگاه داده SQL، DELETE برای حذف یک ورودی استفاده میشود. در یک پایگاه داده NoSQL مانند MongoDB، میتوانید delete را با متد findByIdAndDelete پیادهسازی کنید.
نتیجهگیری مقاله ماتریس crud
شما یک حساب اجتماعی ایجاد میکنید و اطلاعات خود را پر میکنید (این عملیات CREATE میباشد.)